Het snoeien van uw heesters

Om volop van de heesters in uw tuin te genieten is het noodzakelijk dat u ze snoeit. Zo behoud u een mooie vorm en de bloei blijft uitbundig en of stabiel.


Als u in het bezit bent van enkele heesters is het van belang om te weten hoe u ze op de juiste manier snoeit. Dit bevorderd de groei en bloei van de heester. Sommige heesters hebben verjongingsnoei nodig anderen alleen vormsnoei. Het spreekt voor zich dat u het gehele jaar door dode en beschadigde takken kunt verwijderen, ook scheuten die de verkeerde kant op dreigen te gaan mag u ten alle tijden wegknippen.

Er zijn als het om snoeien gaat volgens mij twee groepen heesters namelijk voorjaarsbloeiende en zomerbloeiende heesters.

Voorjaarsbloeiende heesters
De heesters die in het voorjaar bloeien, zoals Forsythia (bloeiend hout), Syringa (sering), Cytisus (brem) en Ribes, kunnen meteen na de bloei gesnoeid worden. Na de snoei krijgen de heesters nieuwe scheuten die het volgende jaar weer zullen bloeien. Als u deze heesters in de winter snoeit worden alle nieuwe gevormde knoppen afgeknipt, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Prunus triloba (amandelboompje) en Salix caprea 'Pendula' (treurwilgje) worden na de bloei tot bijna op de stam teruggesnoeid. Meteen daarna zullen zich nieuwe scheuten ontwikkelen die het volgende jaar weer zullen bloeien.Langzaam groeiende heesters hebben nauwelijks snoei nodig. Een voorbeeld hiervan is de Hamamelis (toverhazelaar) en Daphne mezereum (peperboompje).

Zomerbloeiende heesters
Er is een verschil tussen zomerbloeiende heesters, die bloeien op het eenjarige hout en heesters die bloeien op het oude hout.Zomerbloeiende heesters die bloeien op het eenjarige hout worden gesnoeid in het voorjaar, maart / april, als er geen strenge vorst meer te verwachten is. Enkele soorten zijn Ceanothus (herfstsering), Spiraea x bumalda en Lavandula (lavendel).De Buddleja davidii (vlinderstruik) en Hydrangea paniculata (pluimhortensia) kunnen in het voorjaar tot ongeveer 40 centimeter hoogte afgesnoeid worden. Na de snoei loopt de plant weer uit en zal op het nieuwe hout in hetzelfde jaar nog bloeien. Zomerbloeiers die op meerderjarig hout bloeien zoals, Deutzia (bruidsbloem), Philadelphus (jasmijn) en Hydrangea (hortensia), kunnen het beste na de bloei gesnoeid worden. Door regelmatig enkele takken weg te knippen blijven de planten jong en zijn er elk jaar takken die zullen bloeien.

Het snoeien
Voor u een struik gaat snoeien kunt u het beste eerst heel goed naar de struik kijken:

  • Hoe is de vorm? Mooi – lelijk , wat kan ik hier aan veranderen ? 
  • Hoe staan de knoppen? 
  • Hoe staan de hoofdtakken? 


Het is van groot belang om boven de knoppen die naar buiten wijzen te snoeien, als u dat niet doet zullen de takken naar binnen groeien. 
Twee makkelijk regels zijn dus:
- Snoei altijd boven de knoppen die naar buiten wijzen
- Alle takken die naar binnen groeien kunt u verwijderen.

Verjongingssnoei
Dit wordt toegepast op bijna alle heesters, om het gevolg van verhouting te verminderen. Als stengels verhout zijn vormen er zich minder zijscheuten, het gevolg daarvan is slechte bloei. Kijk of uw struik verjongd moet worden, een duidelijk teken daarvan is dat er spontaan scheuten bij de basis ontstaan. Snoei een aantal (dikke) takken weg, meestal de binnenste takken, zorg ervoor dat de struik altijd zijn vorm behoud. Voordat u iets wegsnoeit kijk eerst goed wat het gevolg zou zijn als u een bepaalde tak weghaalt, wanneer dat beeld u bevalt snoeit u de betreffende tak weg. Bij verjongingsnoei wordt soms 50 – 60 % van de bestaande takken weggesnoeid.

 

Snoeien is vooral goed kijken, en dan pas wat doen !!


Racties (0)


Toegestaande tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: